چگونگی ساخت ظروف سرامیک
چگونگی ساخت ظروف سرامیک
گاه چسب خاک زیاد است و گاه مواد ناخالص خاک آنرا غیر قابل مصرف مینماید زمانی پس از آنکه ظرفمورد نظر ساخته شد در موقع خشک شدن ترک میخورد و یا در کوره و هنگام پخت ترک برداشته ویا میشکند و این عیوب همه با ترکیب کردن خاکها و سنگها با نسبتهایی که در آزمایشگاه بدست میآید برطرفمیگردد.
مراحل ساخت ظروف سرامیک
در ساختن گلهای مختلف اغلب انواع خاک رس انواع کائولن انواع کوارتز و کوارتزیت و انواع فلدسپات و گاهی موادیاز قبیل کربنات کلسیم و اکسید روی و تالک به کار میرود.
وقتی خاکهای مختلف ترکیب شد در آسیابی که به شکل استوانه است و در آن گلولههایی از جنس چینی سختیا سیلکس وجود دارد با آب برای مدتی میگردد تا کاملاً نرم شود سپس مخلوط گل و آب که بصورتدوغ آب یا به قول فرنگیها slip میباشد در دستگاهی به نام آژیتاتور که دارای پروانه متحرکی است ریخته میشودو از الک ریزی میگذرد و آب زیاد آن به وسیله دستگاه فیلتر پرس گرفته میشود.قالبهای گل پس از خروج از دستگاه فیلتر پرس برای مدتی نزدیک به یک ماه در انبارهای گل انبار میگرددتا تخمیر لازم انجام گیرد.
این گل سپس به دست هنرمندان ارزنده و شایستهای که هر یک در کار خود استاد میباشند روی چرخکوزهگری رفته و یا با دست و به صور مختلف کوزه و گلدان و پایه آباژور و بشقاب و کاسهو مجسمه و دهها فرم دیگر درمیآید.
در چند سال اخیر برای تهیه گل و سایر مراحل تهیه بدنه هنرهای زیبای کشور اقدام بخرید ماشین آلات جدیدینمود که در نوع خود برای اولین بار وارد ایران میشد و بتدریج سایر کارگاهها و موسسات نیز با راهنمائیهنرهای زیبا اقدام به تهیه ماشین آلاتی از آن نوع نمودند.
استفاده از چرخ کوزه گری برای ساخت ظروف سرامیک
چرخهای کوزه گری از صورت ابتدائی خود درآمد و بصورت بهتری ساخته شد.هنرمندان توجه بیشتری به پیشرفت و ترقی هنر خود نمودند د آثار ارزنده و بهتری را به صاحبان ذوق عرضهداشتند.
بدنه پس از آنکه ساخته شد با دقت کافی خشک میگردید و سپس در کوره تا درجات حرارت مختلفبرای هر نوع مختلف پخته میشود.
برای پخت این ظروف کورههایی قدیمی درهم ریخته شده و کورههایی جدید و روی اصول صحیحتری بنا گردید بطوری کهتا حرارتی برابر با ۱۳۰۰ الی ۱۳۵۰ درجه سانتیگراد که در صنعت و هنر سرامیک ایران بی سابقه بود میتوانبالا رفت.
پس از آنکه بدنه پخته شد آماده است تا روی آن لعاب داده شود و یا با لعاب نقاشی گردد.
دوم لعاب کاری :
لعاب از ترکیب چند نوع خاک و سنگ از قبیل کائولن و کوارتز و فلاسیات وبعضی مواد شیمیایی مثل کربنات سدیم و براکس و اسید بور یک و در پارهای از مواقع بعضی مواد مخصوصساخته میشود.لعاب پس از آنکه آماده و به رنگهای مختلف ساخته شد به طرق مختلف روی اشیاء ساخته شده دادهمیشود و یا بوسیله هنرمندان به وسیله نقوش طراحی شده روی آن ثابت میگردد اشیاء لعاب شده برای پخت مجدددر کوره قرار میگیرد و پس از پخت اشیاء آماده برای استفاده میگردد.
Mauris blandit aliquet elit.
Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem. Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit.
Donec rutrum congue leo eget malesuada. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit.
Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar.